Saturday, April 27, 2013

အမ်ဳိးသားတို႔ စားသင့္ေသာအစားအေသာက္ - (၁၀) မ်ဳိး

အမ်ဳိးသားေတြ အေနနဲ႔ ဘဝတစ္ေလွ်ာက္လံုး က်န္းမာေရးေကာင္းေနဖို႔အတြက္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား စြာ ပါဝင္ၿပီး အဆီနည္းတဲ့ အစာေတြကို မ်ားမ်ားစားသင့္ေပမယ့္ အဆင္သင့္အစာေတြကို ပဲ ျဖစ္သ လိုစားၾကတာ မ်ားပါတယ္။ အစားအေသာက္ေရြးခ်ယ္မႈ မွားယြင္းတဲ့အတြက္ အဝလြန္တာ ၊ႏွလံုးေရာ  ဂါနဲ႔ တျခားေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ျမင့္တက္လာပါတယ္။

၁။ ငွက္ေပ်ာသီး

အခြံခြာထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႂကြက္ သား ႂကြက္ တက္တာ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး ကိုစားရင္ အဆစ္နဲ႔ ႂကြက္သားေတြကို နာက်င္မႈကင္းေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ငွက္ေပ်ာ သီးမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ပါဝင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မဂၢနီစီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္ေဝဒနာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

၂။ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း

အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုး နံနက္စာက ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္းနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ (Oatmeal Snack) နဲ႔ ေကြကာ(Oatmeal Cereal) တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအစားအေသာက္ေတြကို မုန္႔ပံုးေတြ၊ အဆင္သင့္စီမံထားတဲ့ ေကြကာအုတ္ေတြအေနနဲ႔ City Mart ဆိုင္ႀကီးေတြမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။ ဂ်ံဳမႈန္႔အၾကမ္းပါတဲ့ နံနက္စာ တစ္ႀကိမ္စားရင္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါဝင္ၿပီး ဗိုက္ျပည့္ေစ ကာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ဟန္ခ်က္ ညီေနပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမဲ့ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆီေလ်ာ့က် ပါလိမ့္မယ္။ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္းေတြမွာ ခုခံအားစနစ္ ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္၊ စိတ္ဖိစီးမႈကို တြန္းလွန္ေပးမယ့္ဗီတာမင္ဘီအုပ္စုနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ေပါမ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္တို႔ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

၃။ ဘလူးဘယ္ရီသီး

ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ အေရာင္ျပာေစတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ရွိ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အိုမင္းမႈနဲ႔ တစ္သွ်ဴးထိခိုက္မႈတုိ႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး


ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ဆီးက်ိတ္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္လိုင္ကိုပင္း ပါဝင္လို႔ပါ။ အစြမ္းထက္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေရာင္ နီျမန္းရတာ ျဖစ္ၿပီး အမ်ဳိးသားတစ္ဦးရဲ႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။ အထိေရာက္ဆံုး အာနိသင္ရဖို႔အတြက္မစားခင္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္ၿပီးစားသင့္ပါတယ္။ ခ်က္ၿပီးသား ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုပင္းကို ခႏၶာကိုယ္က ပိုမိုစုပ္ယူႏိုင္ပါတယ္။

၅။ သံလြင္ဆီ

တစ္ေန႔မွာ သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္းစားေပးရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ကာစိတ္ ခံစားမႈ ေကာင္းေစၿပီးေရာဂါေဝဒနာျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီကေကာင္းတဲ့ အဆီျဖစ္ၿပီး မျပည့္ဝဆီ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ဗီတာမင္အီးေတြလို အင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္သံလြင္ဆီကို စားရင္ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ႀကီးထြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ရင္က်ပ္ပန္းနာနဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာရဲ႕ ျပင္းထန္မႈကို ေလ်ာ့ နည္းေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစမယ့္ ေရာင္ရမ္းမႈ က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ပါ။

၆။ သီဟိုဠ္ေစ့

သီဟိုဠ္ေစ့မွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္အီးတို႔ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ဆီးက်ိတ္ကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သီဟိုဠ္ေစ့မွာ အပင္ထြက္ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ေကာင္းမြန္စြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ သီဟိုဠ္ေစ့စားတဲ့ က်န္းမာေနတဲ့ သူကေကာင္း တဲ့ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏ ျမင့္တက္ေနၿပီး မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့ က်ေနတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ အႏၲရာယ္ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

၇။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြဟာ အသက္ ၃၅ႏွစ္ေက်ာ္တဲ့ အမ်ဳိးသားေတြမွာအျဖစ္မ်ားဆံုး က်န္းမာေရးအႏၲရာယ္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ခုခံအားစနစ္ကို တိုးျမင့္ေစတဲ့ ဗီတာ မင္ေအ၊ စီနဲ႔ အီးတို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို စားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲကဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္မ်ားရင္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ေလျဖတ္ေဝဒနာနဲ႔ ႏွလံုးနဲ႔  ဆက္စပ္ေန တဲ့ တျခားက်န္းမာေရး ျပႆနာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏႈန္းကို တိုးေစပါတယ္။ အမ်ဳိးသားေတြအေနနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါ ကင္းေစဖို႔အတြက္သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊အမွ်င္ဓာတ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ ဆာဖိုရာဖိန္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

၈။ အဆီမ်ားေသာ ငါး

အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြမွာ က်န္းမာေရးအာနိသင္ မ်ားမ်ား ရွိပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါးနဲ႔ ဆာဒင္းငါးေတြမွာအိုမီဂါ၃ဖက္တီးအက္စစ္ ေပါမ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ  ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။ ထရစ္ပတိုဖန္ ပါဝင္တာေၾကာင့္တစ္ေန႔လံုး စိတ္တည္ၿငိမ္ ေအးခ်မ္းၿပီး တက္ႂကြ ကာ အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။

၉။ ပဲမည္း

ပဲမည္းမွာ ဆိုဒီယမ္၊ အဆီ၊ကိုလက္စထေရာတို႔ ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ပ႐ိုတင္းပံုစံပါဝင္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ မ်ား စြာ ပါဝင္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ပဲမည္းကို စားေပးတဲ့အခါမွာ တစ္ေန႔လံုး စြမ္းအင္တိုးေစၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ပဲကပိုမည္းေလေလ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈမ်ားေလေလျဖစ္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာနဲ႔ႏွလံုးေရာဂါတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

၁ဝ။ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္

သင့္ခင္ပြန္းကို လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ တစ္ေန႔တစ္ခြက္ တိုက္ပါ။ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ ရည္ မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ကက္တီခ်င္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ လႈပ္ရွားမႈကို တားဆီးေပးၿပီး ခုခံအားစနစ္ကိုေကာင္းေစတဲ့အင္ဇိုင္းေတြ ထုတ္လုပ္မႈကို ေကာင္း မြန္ေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ေပးပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္မွာပါတဲ့ ကတ္တီခ်င္က တျခား လက္ဖက္ ရည္ေတြမွာပါတဲ့ ပမာဏထက္ ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာကာကြယ္ေရးမွာ ပိုအစြမ္းထက္ပါတယ္။

FROM-Good Health

No comments:

Post a Comment