ေရွးေခတ္ ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားဟာ ကြမ္း၊ ေဆး၊ လက္ဖက္ဆိုတာ ဧည့္သည္လာရင္ တေလး တစား နဲ႔ ဧည့္ခံ တာမ်ဳိး ရွိတတ္ပါတယ္။
ဒါဟာ က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ နည္းပါးတာ ရယ္၊ ေခတ္မီဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္သုေတသန
ျပဳထားတဲ့ ကြမ္းစား၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းရဲ႕ ဆိုးက်ဳိးေတြကို မသိၾကလို႔ဘဲ
ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ အထဲက အခု တင္ျပမွာကေတာ့ ကြမ္း စားျခင္းေၾကာင့္ ရရွိႏိုင္တဲ့
ဆိုးက်ဳိး အႏၲရာယ္ေတြ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔ ေခတ္မွာ ကြမ္းစားျခင္းကို စက္႐ံု၊
အလုပ္႐ံု၊ ေက်ာင္း၊ ေဆး႐ံု၊ ကုမၸဏီ၊ ယာဥ္ရထားမ်ားေပၚ အပါအဝင္ ေနရာ
မ်ဳိးစံုမွာ အရြယ္မ်ဳိးစံုေသာ စားသံုးသူမ်ားက စားသံုး ေနၾကတာကို
ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ၁၂ ႏွစ္၊ ၁၃ ႏွစ္၊ လူငယ္ ကေလးေတြက အစ ကြမ္းယာ စားသံုး
လာၾကတာကို ေနရာတိုင္းမွာ ျမင္ေတြ႕ေနရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ကြမ္းစားသံုးျခင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရလည္း မျဖစ္ႏိုင္တာမို႔
ဘာျဖစ္လို႔ စားတာလည္းလို႔ ပတ္ဝန္းက်င္က နီးစပ္သမွ် လူေတြကို ေမးျမန္း
ၾကည့္ရာမွာေတာ့ ခံတြင္းခ်ဥ္လို႔၊ ပါးစပ္ အနံ႔ဆိုးမထြက္ ေအာင္လို႔
စားသံုးၾကတာပါလို႔ ေျပာၾကတယ္။ လူငယ္ေတြ အေနနဲ႔ကေတာ့ စမ္းသပ္ ၾကည့္ခ်င္လို႔၊
သူတို႔ အားက်တဲ့ သ႐ုပ္ေဆာင္ေတြ ကြမ္းစားတာ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္တာ ၾကည့္ၿပီး
လိုက္စား၊ လိုက္ေသာက္ ၾကည့္ၾကတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ စိတ္က
ေတာင္ေရာက္ေျမာက္ေရာက္နဲ႔ မျဖစ္ေအာင္ ကြမ္းဝါးလိုက္၊ ေထြးလိုက္နဲ႔
အလုပ္လုပ္ရာမွာ စိတ္မပ်ံ႕လြင့္ေအာင္လို႔ ဆုိၾကတယ္။ တခ်ဳိ႕က သူငယ္ခ်င္းေတြ
ဆြဲေဆာင္လို႔၊ အလုပ္လုပ္ရင္း၊ ကားေမာင္းရင္း အိပ္ခ်င္ေျပေအာင္လို႔၊ အဘိုး၊
အဘြားေတြရဲ႕ ကြမ္းအစ္ကေန ႏႈိက္စားရင္း အက်င့္ ျဖစ္သြားလို႔ ဆိုတဲ့
ခိုင္လံုတဲ့ အေၾကာင္းျပခ်က္ မရွိဘဲ စားသံုးေနၾကတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ယေန႔
ကြၽန္ေတာ္တို႔ ႏိုင္ငံဟာ ကြမ္းစားသံုးမႈမွာ အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံေတြထက္ကို
စားသံုးသူ ပိုမိုမ်ားျပား လာေနသလို ကြမ္းစားသံုးမႈ အမ်ားဆံုး
ႏိုင္ငံေတြထဲမွာ ထိပ္ဆံုးကို ေရာက္ေနၿပီ ဆိုတာ ေျပာလို႔ ရႏိုင္ပါတယ္။
ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္ ျဖဴစင္ ေတာက္ပေနတဲ့ သြားေတြဟာ ပ်က္စီးလြယ္၊
က်ဳိးလြယ္ၿပီး သြားေတြ မည္းညစ္ ေနတဲ့ အတြက္ အလြန္ကို အၾကည့္ရ ဆိုးေစပါတယ္။
႐ုပ္ရည္ကို လက္ရွိ အသက္ထက္ ပိုမိုရင့္ေရာ္ ေစႏိုင္ၿပီး ေစာစီးစြာ
ပါးေရတြန္႔ျခင္း၊ မ်က္ႏွာ အေရးအေၾကာင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေပၚ
ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကြမ္းစား ျခင္းေၾကာင့္ ပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ပတ္ ေပေရေစတာကိုလည္း
ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ႏိုင္ငံမွာ ကြမ္းယာ ဆုိင္မ်ားကို
ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား လမ္းဆံုလမ္းခြ လူစည္ကားရာ ေနရာတုိင္းမွာ
ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ကြမ္းယာ ဆုိင္မ်ားမွာ ကြမ္းယာကို အခ်ဳိ၊ အဆိမ့္၊ ေဆးပါတဲ့
ကြမ္းယာဆိုၿပီး ေရာင္းၾကေပမဲ့ ဆုိင္တုိင္း ကေတာ့ သံုးမ်ဳိးလံုး မေရာင္းဘဲ
ေဆးပါတဲ့ ကြမ္းယာကိုသာ ေရာင္းၾကတာ ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ေဆးရြက္ႀကီး ကို အရက္၊
ပ်ားရည္၊ မန္က်ည္းမွည့္ေတြနဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ ေဆးေပါင္း၊ အိမ္နီးခ်င္း
ႏိုင္ငံေတြက သြင္းလာတဲ့ ကြမ္းစားေဆး မ်ဳိးစံုျဖစ္တဲ့ ႏိုင္တီတူး၊
ဖိုတီဖိုက္၊ ဆစ္ဂနယ္ ေဆးျပင္းေတြကိုပါ ထည့္ၿပီး စားသံုးေနၾကတာကို ေတြ႕ရမွာ
ျဖစ္ပါတယ္။ ကြမ္းစား ေဆးထဲမွာ ပါတဲ့ ေဆးရြက္ႀကီးဟာ နီကိုတင္း၊ အမိုးနီးယား၊
ဘင္ဇိုင္း၊ ဆုိင္ယာႏိုက္၊ ကာဗြန္မိုေနာ့ဆိုက္၊ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆုိက္၊
ကတၱရာဓာတ္စတဲ့ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္း မ်ဳိးစံု ပါဝင္တဲ့အျပင္ ကြမ္းကို
ငံုထားတတ္ၾကတဲ့ အတြက္ သြားဖံုးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကိုလည္း ျမင့္မားလာ ေစပါတယ္။
ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္ ခံတြင္းထဲရွိ ေသြးေၾကာေတြထဲကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစတဲ့
ဓာတ္ပစၥည္းေတြ အလြယ္တကူ ဝင္ေရာက္သြားတဲ့ အတြက္ ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊
ေသြးတိုး ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလတစ္ျခမ္း ျဖတ္ျခင္း၊ မ်က္စိအာ႐ံုေၾကာ
ပ်က္ႏိုင္ျခင္း၊ မ်က္စိမႈန္ျခင္း၊ ပါး၊ ပါးေစာင္၊ သြားဖံုး၊ လည္ေခ်ာင္း၊
လွ်ာကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ မႈိတက္ေနတဲ့ ေဆးရြက္ႀကီးနဲ႔ ကြမ္းသီးေတြကို
စားသံုးျခင္းေၾကာင့္လည္း အသည္းေရာင္ အသားဝါ ေရာဂါ၊ ေလထိုးေလေအာင့္ ေရာဂါ၊
ပန္းနာရင္က်က္ ေရာဂါ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အျပင္
ကြမ္းစားတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြမွာ သေႏၶသားကို ထိခုိက္တဲ့အထိ အႏၲရာယ္
ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ကြမ္းမွာပါတဲ့ ဘင္ဇိုင္းေၾကာင့္ အေၾကာတက္ျခင္း၊ ေခြၽးေစးျပန္ျခင္း၊ ပါးစပ္၊
ဆီး၊ ေခြၽးမ်ားအနံ႔ဆိုး ထြက္ျခင္း၊ နားေလးျခင္းမ်ားပါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ထို႔အျပင္ ကြမ္းစားထံုးေၾကာင့္ သြားေတြ ပြန္းပဲ့ က်ဳိးလြယ္တတ္ျခင္း၊
သြားကိုက္သြားနာ ျဖစ္ျခင္း၊ လွ်ာထူၿပီး ေတာ္႐ံုအရသာကို မခံစားတတ္ျခင္း၊
အငန္ ပိုစားျဖစ္၍ ေသြးတိုး ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ျခင္း ဆိုတဲ့ ဆိုးက်ဳိးေတြ
ရလာႏိုင္ပါတယ္။
ကြမ္းစားသံုးျခင္းဟာ လူထု လူတန္းစားမေရြး ေစ်းႏႈန္း သင့္တင့္စြာနဲ႔
အလြယ္တကူ ဝယ္ယူ စားသံုးႏိုင္ျခင္း ေၾကာင့္လည္း ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္း
ျမင့္မား လာေနတယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ယခင္က အသက္ ၄ဝ ေက်ာ္ ဝန္းက်င္ ေတြသာ
သြားဖံုးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေတြ႕ရွိရေသာ္လည္း ယခုအခါ ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္
အသက္ ၂၅ ႏွစ္မွ ၃ဝ ဝန္းက်င္ေတြပါ ျဖစ္ပြားေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ မိသားစု က်န္းမာေရး အတြက္ ေရာဂါေဝဒနာမ်ားမွ တစ္ပါး
ဘာေကာင္းက်ဳိးမွ မေပးႏိုင္တဲ့ ကြမ္းစားျခင္းဟာ ေငြကုန္ေၾကးက်မ်ားျခင္း၊
မိသားစုဝင္ေငြ ထိခိုက္ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အာဟာရ မျဖစ္ျခင္း၊ ပတ္ဝန္းက်င္
ညစ္ညမ္းျခင္း၊ အရြယ္မတုိင္မီ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း လူ႔အသိုင္းအဝိုင္း
အၾကား အထင္ေသး ခံရျခင္းေတြပဲ ကိုယ့္အတြက္ ရလာႏိုင္တဲ့ ကြမ္းစားျခင္း
ဓေလ့ဆိုးကို အမ်ဳိးသားေရး တာဝန္ တစ္ရပ္ အျဖစ္သတ္မွတ္ကာ ဝိုင္းဝန္း
တားျမစ္ၾကဖို႔ အခ်ိန္တန္ၿပီလို႔သာ တိုက္တြန္း ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။ ။
No comments:
Post a Comment